Recenzie Aleasa Dragonului

on

22281388_1489912214424179_75345241_oAgnieszka își iubește satul, pădurile și râul strălucitor, aproape de care pândește însă o prezență malefică. Singurul ajutor poate veni din partea Dragonului, dar prețul lui este unul îngrozitor: o fată pe care să o țină prizonieră zece ani în Turnul său.
Agnieszka și ai ei știu că o va alege pe draga ei prietenă, frumoasa, grațioasa și curajoasa Kasia. Și nu o pot salva. Numai că Dragonul va face altă alegere.

AutorNaomi Novik
TraducătorOana Ionaşcu

”Agnieszka si ai ei stiu ca o va alege pe draga ei prietena, frumoasa, gratioasa si curajoasa Kasia. Și nu o pot salva. Numai ca Dragonul va face alta alegere.”

O felicit pe autoare pentru ca a avut curajul sa scrie un stand alone fantasy. Rar mai gasesti carti de genul acesta! Parerile mele despre aceasta carte sunt destul de amestecate, avand de spus lucruri bune, cat si lucruri mai putin bune.

Ideea cartii a fost una pe care eu, personal, n-am mai intalnit-o. Bineînțeles, exista epicul cliseu in care o fata neinsemnata devine peste noapte foarte importatnta. Am trecut peste asta, avand in vedere ca mai toate cartile mele preferate au acest cliseu in ele. Prima jumatate a cartii chiar mi-a placut. Firul narativ era unul cursiv, iar actiunea ma tinea in suspans. Lumea era una interesanta, din care voiam sa aflu cat mai multe lucruri. De asemenea, antagonistul mi s-a parut unul nemaintalnit. Aveam o relatie de love-hate cu personajul principal, Agnieszka. Protagonista mi s-a parut copilaroasa pe tot parcursul intamplarii, chiar daca aceasta avea momente de curaj. Personajul care mi-a atras atentia cu adevarat a fost Dragonul, cu caracterul lui nesabuit si misterios. Sunt dezamagita ca nu am aflat mai multe despre el. In schimb, am fost foarte speriata de numele personajelor. Sunt un fan mare al genului fantasy, asta inseamna sa sunt familiara cu nume ciudate, dar, cu singuranta, „Aleasa Dragonului” are cele mai stranii nume pe care eu le-am intalnit.

Pot spune ca eram investita in poveste in primele 200 de pagini, eram foarte curioasa cu vedere la finalul cartii!Ma asteptam la ceva spectaculos , ceva ce sa o sa ma lase fara suflare. De la jumatatea cartii lucrurile au luat o intorsatura drastica. Protagonista la inceput nu avea cunostinte prea mari in ale magiei, dar brusc ea devenise una dintre cele mai mari vrajitoare. Intamplarile au fost mult prea grabite, nici nu am apucat sa ma bucur de a o anumita parte caci autoare sarea dintr-o scena in alta. Scopul cartii a devenit cu totul altul, fiecare personaj pierzandu-si din farmec. In ultimele 100 de pagini foarte multe personaje mor, dar se trece peste moartea acestora ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. De asemenea, si finalul a fost unul grabit, nici macar nu am apucat sa procesez ce s-a intamplat.

Cartea aceasta a inceput asa de promitator si s-a terminat asa de dezamagitor. Am vazut potentialul in ea si sunt sigura ca autoarea ar fi facut o treaba mult mai buna daca aceasta carte ar fi fost cu 200 de pagini mai lunga. Atat de multe lucruri au ramas in ceata, chiar si dupa final, iar lumea ar fi putut fi mult mai explorata.

Motivul principal pentru care am citit aceasta carte este pentru ca toata lumea din strainatate  vorbea despre ea. Am auzit, in general, lucruri bune despre ea. Voiam neaparat sa o citesc si sa imi pot spune propria opinie.

Una peste alta, eu nu va spun ca nu merita sa cititi „Aleasa Dragonului”, consider ca trebuie sa o incercati, sa va creati propria opinie. Eu i-am dat 3/5 stelute . Cartea este aparuta la editura Nemira si o puteti achizitiona de pe Cartepedia carora le multumesc pentru exemplarul oferit.

Andreea M.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.