Top 10 carti cu subiect controversat

Daca v-ati plictisit de cartile usoare sau obisnuite, acest articol o sa va prezinta 10 dintre cele mai controversate carti de pana acum care va sunt accesibile in orice moment.

1. Lolita – Vladimir Nabokov

u-g-Q12OHXV0.jpg

“Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doispre­zece ani -, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rand, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.”

2.Codul lui Da Vinci – Josh Mcdowell

 

davinci-f.jpg

“Aflat la Paris pentru o conferinta, profesorul american de simbolistica si istoria artei Robert Langdon primeste un telefon in toiul noptii. Batranul custode al Luvrului a fost asasinat in muzeu, in circumstante stranii, lasand un mesaj la fel de enigmatic ca zambetul Giocondei. impreuna cu Sophie, specialista in decriptare, Langdon incepe o cursa frenetica pentru descifrarea numeroaselor indicii ascunse in picturile lui Leonardo… si nu numai.
Pasii ii poarta de la Paris la Londra si apoi in Scotia, pentru a dezvalui un mister pazit cu strasnicie de secole, capabil sa zguduie din temelii dogmele crestinatatii. ”

Romanul a ofensat foarte multi catolici romani din intreaga lume cu ideile sale controversiale despre o doctrina crestina alternativa. Cumva relatia dintre Iisus Hristos si Maria Magdalena a dus la o linie secreta de mostenitori protejata de o societate secreta? Cartea a fost vanduta in mii de exemplare iar plotul final al actiunii este total neasteptat.

3.Anul 1984 George Orwell

 

Orwell 1984.jpg

“Romanul O mie noua sute optzeci si patru a inspirat o celebra ecranizare, in anul 1984, avandu-i in distributie pe John Hurt, Richard Burton si Suzanna Hamilton.

Winston Smith este un personaj oarecare: el uraste, iubeste si munceste ca orice alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca traieste intr-o lume infernala, in care a uri, a iubi sau a munci sunt venite dintr-un efort supraomenesc al fiecarei clipe. Romanul O mie noua sute optzeci si patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomica, sediul unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita. Executiile fara rost, disparitiile peste noapte au devenit un lucru firesc. Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorba“, o limba robotizata, care completeaza imaginea de lume ordonata „stiintific“ dupa vointa Fratelui cel Mare, care spune ca „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranta este putere“.”

4.Padurea Norvegiana – Haruki Murakami

 

padurea-norvegiana-top-10_21656_1_1323794941.jpg

“Romanul Padurea norvegiana, care-si imprumuta titlul de la un hit al formatiei Beatles, Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politica agitata a anilor ’60. Naratiunea opune acestui laitmotiv dur momente de o intimitate emotionala rascolitoare. Povestea lui Toru Watanabe urmareste firul implicatiilor psihologice nascute din dragostea imposibila pentru iubita priete-nului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice in camere sordi-de de camin studentesc, de afise si discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, de lecturi din clasicii literaturii universale.”

Romanul acesta este un “must read”. Partea mea favorita este faptul ca fiecare persoanaj are un caracter unic cu probleme fie ca sunt discutate sau nu. Ce reuseste sa faca Haruki Murakami aici este intr-adevar impresionant, unic si de demn de citit.

5. Intreab-o pe Alice – Anonim

intreab-o-pe-alice-cover_mobil.jpg

“Intreab-o pe Alice este povestea fascinanta si in acelasi timp terifianta a unei adolescente care se confrunta cu problemele obisnuite ale varstei: isi doreste sa fie populara, sa aiba un prieten, i se pare ca ar trebui sa tina o cura de slabire etc. Dar viata i se schimba radical in momentul in care incepe sa consume droguri.

Emotionant si sensibil, jurnalul ei este marturia cutremuratoare a luptei cu dependenta, care o pune in situatii dintre cele mai periculoase. Tanara va infrunta viata pe strada, violenta, ospiciul, anturajul periculos ‒ totul, paradoxal, numai din dorinta de a duce o viata normala. ”

 

6.Alegerea Sofiei -William Styron

alegerea-sofiei-cover_big.jpg

 

“Începutul acestui extraordinar roman ne introduce în atmosfera din New York-ul anului 1947, când tânărul și neexperimentatul Stingo încearcă să-şi câştige traiul salahorind ca redactor pentru o mare editură. După ce este concediat, Stingo se refugiază în Brooklyn, unde face cunoştinţă cu Sofia Zawistowska, o poloneză catolică supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, şi cu iubitul ei, Nathan, un tânăr intelectual evreu cu care trăieşte o pasiune devoratoare. Stingo devine confidentul Sofiei (de care se îndrăgosteşte) şi partenerul de discuţii al lui Nathan.

Povestea vieţii Sofiei scoate treptat la iveală adevăruri mai puţin lăudabile, dar nu mai puţin omeneşti, iar Stingo află în cele din urmă teribilul ei secret, alegerea pe care a trebuit să o facă.

Alegerea Sofiei este o carte-cult controversată și tulburătoare, însă plină de compasiune, care ne face să medităm asupra sentimentului de culpabilitate, asupra nebuniei și a trădării.”

7.Versetele Satanice – Salman Rushdie

versetele_satanice_2017.jpg

“Versetele satanice, roman publicat în 1989, i-a adus din partea ayatollahului Iranului, Ruhollah Khomeini, neaşteptatul „premiu” fatwa – un edict prin care întreaga lume musulmană era somată să facă astfel încât Salman Rushdie şi editorii săi să fie ucişi – iar dacă Rushdie însuşi a reuşit să evite până acum atacurile, nu la fel de norocoşi au fost editori sau traducători din toată lumea, atacaţi sau chiar omorâţi. În anumite ţări, cărţile sale au fost interzise, iar în altele, exact cum citeam în distopia Fahrenheit 451 a lui Ray Bradbury, au fost arse în public.

Romanul nu respectă nici o ordine cronologică, mergând pe principiul fragmentarităţii, care, în final, conferă o logică unitară – apar personaje şi istorii variate şi fascinante, printre care povestea profetului Mahomed, descris aici sub numele Mahound, în oraşul Jahilia, din plin deşert. Paradoxal, poate că tocmai în acest capitol ironia lui Rushdie este cel mai subtil inserată. Profetul nu este descris depreciativ, ci doar supus aceleiaşi dualităţi bine-rău ca toate personajele cărţi.”

9.Tatuatorul de la Auschwitz

10816266.jpg

  “Tatuatorul de la Auschwitz se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă. Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi Tätowierer la Auschwitz, tânărul evreu slovac înțelege că aceasta poate fi șansa lui să supraviețuiască, deși trebuie să-și înțepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. De la masa la care lucrează, nici nu i se permite să ridice capul spre cei al căror destin îl pecetluiește astfel. Dar într-o zi reușește să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă: Gita.”

10.Clopotul de sticla

res_75fde019292eb836ea4e198701c49963_full.jpg

Clopotul de sticla, unicul roman al marii poete Sylvia Plath, a devenit pentru tinerii din anii ’70 ceea ce era De veghe in lanul de secara pentru tinerii din anii ’50 – cartea arhetipala care oglindeste propria lor experienta, indiferent cat de distorsionata e imaginea reflectata in oglinda.“  – Marjorie G. Perloff

Clopotul de sticla prezinta un eveniment crucial al maturitatii eroinei incercarea de a se sinucide si salvarea ei accidentala , dezvaluind motivele acestei tentative de a se autoanihila: moartea tatalui ei.“  – Ted Hughes “

 

La finalul acestui articol va las cu promisiunea altuia. Am vrut din tot dinadinsul sa includ cartile despre Coreea de Nord dar daca o faceam, voiam sa le includ pe toate si nu puteam sa fac 5 din cele 10 carti prezentate despre acelasi subiect asa ca am decis sa le prezint intr-un articol separat. Fiti cu ochii pe blog zilele urmatoare!

3 Comments Add yours

 1. Roxanam1412 says:

  Spre rusinea mea, nu am citit niciuna dintre cartile prezentate. Însa sunt absolut toate pe Wishlist. De cand m-am apucat de citit am tot auzit de unele dintre carti si imi pare rau ca nu am citit niciuna pana acum. Am doar Pădurea norvegiana in bibliotecă, care ma atrage mult, si imi doresc foarte mult Lolita, 1984 si Tatuatorul 💜

  Liked by 1 person

  1. Oanaza says:

   Am auzit prima data de Tatuatorul de la Auschwitz de la profa de romana.Apoi o colega a citit cartea si a spus ca e foarte buna,asa ca am reusit sa o citesc si eu.A fost neasteptat de interesanta.A fost a treia carte cu subiectul acesta .

   Like

 2. readingforliving21 says:

  Am citit la şcoală 1984 si mi-a plăcut mult, desi a fost o lectura destul de ciudatica… As vrea sa citesc cândva anul acesta si Lolita, pentru ca am primit-o ca recomandare de la o prietena si pare interesanta… 😊😊

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.