5 carti despre infernul si viata din Coreea de Nord

Coreea de Nord reprezinta una dintre cele mai controversate tari la momentul actual. Regimul de acolo este unul totalitar iar oamenii sunt cei care au cel mai mult de suferit. Povestile celor care au reusit sa fuga de acolo sunt extrem de impresionante si incredibil de reale. Modul in care erau nevoiti sa traiasca si modalitatea prin care au reusit sa scape este de neimaginat. Recomand cu mare drag sa cititi povestile acestor oameni care au reusit sa supravietuiasca si sa-si spuna povestea.

 

1. Drumul catre libertate – Yeonmi Park

drumul-catr-elibertate

646x404.jpg “Yeonmi Park a crescut crezind ca e normal sa vada cadavre in drum spre scoala si sa fie atat de flaminda, incat sa manance plante salbatice. A fost invatata sa nu-si exprime niciodata parerile si i s-a spus ca „Iubitul Conducator” poate sa-i citeasca gindurile si sa o pedepseasca pentru ele. La virsta de 13 ani, dupa ce tatal ei a fost condamnat la munca zilnica, Yeonmi si familia ei au luat decizia disperata de a fugi din Coreea de Nord traversind fluviul inghetat Yalu in China, unde au cazut insa in mainile traficantilor de persoane. Dupa aproape doi ani de captivitate intr-o lume la fel de brutala si de periculoasa ca aceea pe care o parasisera, Yeonmi si mama ei si-au riscat din nou viata, strabatind desertul Gobi si orientindu-se dupa stele in drumul lor spre libertate. Yeonmi Park isi spune pentru prima oara povestea uluitoare, cu demnitate, curaj si uneori cu umor. Drumul catre libertate e o marturie despre forta spiritului uman si despre riscurile pe care suntem dispusi sa ni le asumam ca sa fim liberi.”

2. Prin desert spre libertate – Eunsun Kim

prin_desert_spre_libertate.jpg

“Eunsun Kim s-a nascut in Coreea de Nord, una dintre cele mai opresive tari din lumea moderna. Cand avea unsprezece ani, tatal si bunicii ei au murit de foame, iar ea si-a scris testamentul – convinsa ca va sfarsi la fel. Ca urmare, in 1999, mama sa a hotarat sa lase in urma regimul dictatorial in care traia si sa fuga din Coreea de Nord impreuna cu cele doua fiice ale sale – Eunsun si sora ei −, fara sa stie ca vor pleca intr-o calatorie care avea sa dureze noua ani. Pana sa ajunga in Coreea de Sud, Eunsun si familia ei au trait pe strazi, au picat in mainile unor traficanti de persoane, au fost trimise intr-un lagar de reeducare din Coreea de Nord si au traversat pe jos desertul Gobi. Cincisprezece ani mai tarziu, Eunsun Kim s-a hotarat sa scrie o carte despre experienta ei, pentru ca intreaga lume sa-i cunoasca povestea. Insa ca ea mai sunt mii de barbati si femei care in fiecare zi incearca sa traverseze frontiera pentru a scapa de foamete si de regimul totalitar nord-coreean.”

3. Fara tine noi nu existam -Suki Kim

Fara-tine-noi-nu-existam-410x590.jpg

“In fiecare zi, studentii nord-coreeni defileaza de trei ori, aliniati pe doua randuri, intonand cantece in onoarea lui Kim Jong-il si a tarii lor: „Fara tine, noi nu existam“. Suntem in 2011 si toate universitatile din Coreea de Nord au fost inchise pentru un an, iar studentii au fost trimisi pe santiere de constructii – mai putin cei 270 de studenti de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Phenian. Acestia nu sunt niste tineri oarecare, ci apartin familiilor elitei nord-coreene. Fara sa-si divulge identitatea de scriitoare si jurnalista, Suki Kim s-a alaturat corpului profesoral al universitatii privilegiate, alcatuit in principal din misionari crestini occidentali. In urmatoarele sase luni ea traieste alaturi de studentii ei, supravegheata atent de regimul comunist, si are o imagine a vietii cotidiene din tara cu cel mai tiranic regim in prezent.”

4. Evadare din lagarul 14 – Blaine Harden

9789731357560-2448627-240.jpgevadare-din-lagar-137608.jpg

 

 

 

 

 

 

 

“Evadare din Lagarul 14 prezinta o poveste despre suferinta si curaj, supravietuire si speranta, fiind o marturie socanta despre evenimentele din spatele gardului electrificat. Jurnalistul american Blaine Harden dezvaluie secretele celui mai represiv sistem totalitar din lume, prin intermediul relatarii infioratoare a lui Shin, un baiat care nu stia nimic despre lumea de afara, devenise de mic un turnator si fusese obligat sa asiste la executia familiei sale.”

5.Nimic de invidiat – Barbara Demick

invidie.jpg

“Autoarea a reusit cu mijloacele unui jurnalist devotat adevarului sa aduca la lumina vietile oamenilor obisnuiti din tara cu cel mai represiv regim totalitar contemporan. Pare un taram orwellian, atat de straniu pentru mintea unui occidental, incat cititorii cartii si-au descoperit tendinta sa le citeasca pasaje din ea amicilor. In aceasta lume nu exista conexiuni la internet, aparatele de radio si televizoarele sunt fixate pe postul guvernamental, americanii sunt „incarnarea raului“, afisarea in public a afectiunii fata de o alta persoana este pedepsita, iar deoarece noaptea nu se furnizeaza curent electric, cerul instelat de deasupra Coreei de Nord ar putea fi cel mai limpede din Asia de Nord-Est, caci „nicio lumina artificiala nu concureaza cu stralucirea stelelor de pe cer“.

Cele sase povesti de viata selectate de autoare sunt ale unor nord-coreeni din orasul Chongjin, centru industrial si minier din nordul tarii, una dintre regiunile cel mai crunt lovite de foametea din anii 1990, unde se afla si un lagar de munca in extindere pentru detinutii politici. Destinele personajelor sunt asemanatoare cu ale altor nord-coreeni care, reusind sa fuga din tara, au putut judeca ei insisi cat adevar era in cantecelul invatat pe dinafara de toti elevii:

Tatal nostru, noi n-avem de ce sa-i invidiem pe altii.

Caminul ne este in bratele Partidului Muncii.

Noi toti suntem frati si surori.

Chiar daca un ocean de foc vine spre noi, dragi copii, nu va speriati,

Tatal nostru este aici.

N-avem de ce sa-i invidiem pe altii. “

One Comment Add yours

  1. Roxanam1412 says:

    Primele două sunt singurele de care am auzit pana acum. Nu le-am citit însă mi le-am dorit de multe ori. Ador ficțiunile istorice iar cele prezentate de tine par genul meu.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.