A Very Large Expanse Of Sea – Recenzie – Tahereh Mafi

De la autoarea seriei “Spulbera-ma” – Tahereh Mafi.

Tocmai ce am terminat de citit aceasta carte si am savurat fiecare pagina. Cartea aceasta mi-a sfasiat inima dar mi-a si oferit o caldura sufeteasca de neimaginat. Povestea este inspirata din viata autoarei, parintii ei fiind imigranti din Iran iar ea fiind nascuta si locuind in America.

2019-03-14-17-01-59-091.jpg

In carte este vorba despre o fata de 16 ani de origine musulmana care locuieste in America si careia ii place breakdance-ul. Timpul actiunii este situat la un an dupa tragedia 9/11. Aceasta se confrunta constant cu rasism, prejudecati si multa ura din partea celorlalti care o privesc diferit pentru simplul fapt ca prefera sa poarte o esarfa in jurul capului, un hijab. In carte exista si o romanta, un baiat privit cu admiratie de toata lumea dar care nu se simte niciodata el insusi pana cand o intalneste pe Shirin. Acest descopera si el adevarata fata a oamenilor din jurul lui atunci cand intra in lumea lui Shirin in ciuda avertismentelor ei si zidurilor pe care aceasta le poarta zilnic.

TeharehMafi-900x719.jpg

 

Am adorat faptul ca sunt prezente foarte multe aspecte legate de cultura persiana iar relatia de familie pe care aceasta o are cu parintii si fratele ei este una stransa, facand-ma sa-mi aduc aminte de propria familie, fratele ei fiindu-i atat un prieten enervant cat si un protector.

1ea438e8caabf4584bd8deec79b8d2da.jpg

Mi-a placut mult caracterul lui Shirin si modul in care in ciuda tuturor oamenilor si a greutatilor pe care le are de infruntat zilnic, ea ramane puternica si nu renunta la hijab doar pentru cei care o urasc. Am putut sa ma regasesc foarte mult in ea dar in acelasi timp aceasta a reusit sa ma inspire sa lupt tot timpul si sa continui sa fiu eu insami fara sa ma opresc din a face ceea ce-mi place.

 

Sper din tot sufletul sa oferiti o sansa acestei carti, mai ales acum dupa atacul din Noua Zeelanda unde 49 de oameni de religie musulmana au murit intr-o moschee, ucisi de un white supremacist. Cred ca ar trebui sa fim mai deschisi si sa invatam unii de la altii in loc sa ne uram orbeste. Cartea nu este inca tradusa in romana dar va fi tradusa in curand de Editura Leda. Daca o cititi nu ezitati sa va lasati parerea in comentarii pe blog sau pe pagina de instagram.

3 Comments Add yours

 1. Oanaza says:

  Pare o carte foarte interesanta.Daca o sa am vreodata posibilitatea as citi-o.

  Like

 2. Roxanam1412 says:

  Astept sa fie tradusa si o voi cumpăra cu siguranță, imi plac astfel de subiecte care dezbat culturile orientale. Si daca ti-a placut asa mult inseamna ca este o carte buna. Am auzit de această autoare insa nu am citit inca nimic de la ea, insa o voi face curand. Wishlist clar.

  Like

 3. Diana Cîrstea says:

  M-ai făcut curioasă. Cred că voi citi cartea.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.