Carti romanesti in trend

Majoritatea cititorilor au o oarecare retinere fata de literatura romaneasca si de scriitorii romani. Cred ca unul dintre motivele care cauzeaza asta este fapul ca in scoala suntem obligati sa citim carti vechi romanesti, iar dupa ce terminam vrem sa fugim cat mai departe de ele. Cu toate acestea, sunt multi scriitori romani care inca fac o treaba buna in a scrie carti noi si inedite. Cateva din cartile pe care le-am citit si mi-au placut sunt:

Lumina lui Trodheim – Laura Stirbu

2019-04-08-16-49-51-387

 

Au trecut 10 ani de la revolutia care a unit tinuturile valahe sub acelasi rege. Pacea domneste in Valahia Unita, insa evadarea unui criminal nebun, Vincentiu Leopold, baga din nou teama in popor.
Acesta a fost sprijinit de catre fiica sa adolescenta, Liliana Venin, si de anturajul ei de baieti, toti studenti la academia militara SanteVel. Liliana doreste ca tatal ei sa o ajute sa acapareze puterea in stat, pentru ca astfel poate sa se razbune pe politicienii care i-au omorat familia.
Pentru ca are nevoie de ajutor, Vincentiu apeleaza la prietenul sau, Boromir Mojic. Acesta are un nepot de 10 ani, Iustinian, pe care nu doreste sa il implice in probleme sale, asa ca il trimite la SanteVel.
Iustinian este incantat de noua sa aventura, pentru ca la acea scoala invata sa zboare pe dragoni si, in urma unei aventuri, chiar devine proprietarul unuia. La SanteVel leaga noi prietenii si se infiltreaza in anturajul Lilianei.
Pe baza viselor sale, Iustinian isi da seama ca este clarvazator, o aptitudine mostenita de la mama sa. Nu si-a cunoscut niciodata parintii, insa intr-o viziune afla faptul ca acestia au avut un sfarsit tragic si ca s-ar putea sa aiba o sora mai mare. Baiatul incepe astfel sa caute mai multe informatii despre trecutul sau, furand chiar si o apa magica, care insa nu ii e de folos.

Muzici si faze – Ovidiu Verdes

2019-06-06-16-25-52-302.jpg

Un băiat de 15 ani, Tinuţ, îndrăgostit de muzică şi de o colegă de clasă, Hari, povesteşte într-un stil savuros ultimele sale zile de şcoală şi primele zile de vacanţă din 1978, pe tonul cel mai firesc, oral, cu multă vervă şi haz. Intrînd cu măiestrie în pielea protagonistului său, autorul reuşeşte să reînvie o atmosferă plină de vrajă, universul adolescenţei, cu schimbul de discuri de vinil originale, excursii cu clasa, oracole, fotbal, prieteniile dintre băieţi, trupele rock (suprema fericire a lui Tinuţ este să asculte muzică americană la un magnetofon – The Doors, Led Zeppelin, AC/DC, Yes, Queen). Limbajul şi stilul spontan şi colocvial, principalele atuuri ale prozei lui Ovidiu Verdeş, dau o consistenţă aparte acestei cărţi pasionante, care se citeşte pe nerăsuflate.

2019-04-22-15-38-23-047.jpg

Noaptea dintre lumi – Irina Georgescu Groza

2019-06-06-16-43-14-150.jpg

La prima vedere, Ana este clasica adolescenta care se indragosteste de profesorul ei de engleza. Afectiunea lui o face sa evadeze temporar din lumea in care este captiva – dificilii ani ’80, un tata disparut, o mama disperata, o bunica supusa anchetelor Militiei, vecini intruzivi, hartuiri repetate. Scandalul de la liceu e iminent, iar Ana, cu straniul ei par alb, este victima unei agresiuni care ii schimba dramatic viata. Intra intr-un labirint de intamplari alaturi de misterioasa fiinta numita Lumen, care ii lumineaza pasii in noapte

Omulețul din perete – Marian Coman

2019-06-06-16-42-15-200.jpg

Si daca esti doar un personaj in cartea altcuiva?

Cala, o femeie superba si misterioasa, in jurul careia se invartesc multe dintre povestile din carte. Sevan, un bataus get-beget dintr-un sat uitat de lume. Fifi, o bibliotecara care face o descoperire inedita. Tanti Teofana, o ghicitoare care ascunde tot soiul de enigme si comori. Mile, un baiat dintr-un internat, care cunoaste un secret ce va schimba totul. Acestea sunt doar cateva dintre personajele care isi dau mana si te ghideaza intr-o aventura nebuna, provocatoare, fara pereche. Esti pregatit sa descoperi lumea cu alti ochi?

Malakai – A. Stephanie

 

Nimeni nu știe exact de ce Malakai se îndreaptă spre pierzanie, dând cu piciorul șansei de a avea un viitor strălucit. Iar Hannah nici măcar nu e curioasă.

Unii ar spune că a fost un miracol, dar ea i-ar contrazice. A fost o pură coincidență care avea să-i dea viața peste cap.

O dimineață ca oricare alta. Un accident. O viață salvată.

MALAKAI nu este doar o poveste de dragoste. Este o poveste despre coincidențe, supraviețuire, despre prietenie, responsabilități, sacrificii si speranță. Și despre cum uneori partea cea mai grea nu e să salvezi viața altei persoane, ci să o ții in viață.

“Nu mi-am dorit niciodată să mă îndrăgostesc, să devin vulnerabilă și să am pumnul unei alte persoane încleștat în jurul inimii mele”

 

2 Comments Add yours

 1. Andreea Ciudin says:

  Nu stiu de ce, dar traiam cu impresia ca Malakai e scrisa de un autor strain. Probabil din cauza cotoarelor care se suprapun, formând titlul. Nu am vazut asta la nicio carte pana acum.
  Oh, well. Omu’ cat traieste invata.
  Cuvintele alea de la final m-au facut si mai curioasă “O dimineață ca oricare alta. Un accident. O viață salvată.” As face bine sa citesc cărțile astea cat mai curând. ❤

  Liked by 1 person

 2. The busy shelf says:

  Ce-mi plac articolele astea, merci fain! Mi-am propus sa citesc cat mai multi autori romani anul asta si m-ajuta sa am asa liste 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.