Cărți văratice – top 10 cărți de adăugat în bagajul de vacanță

on

Cărți văratice – top 10 cărți de adăugat în bagajul de vacanță

Oficial a venit vara! Și o dată cu ea și nelimitatele grade pe plus din termometre. Suntem într-o continuă fugă după un loc răcoros, umbră, liniște, o înghețată și o limonadă rece. Dar stai! Ceva lipsește din acest peisaj! Evident lipsește o carte. Cum ai putea savura momentele de răcoare și răsfăț fără o carte? 😊

Așa că v-am pregătit un top 10 cărți musai de înghesuit în bagajul de vacanță!

Mai fierbinte ca focul, Jennifer L. Armentrout (editura Litera)

Începem vara cu o notă fierbinte ca focul, ca să ne acomodăm cu temperaturile ridicol de ridicate din această perioadă (sau mai bine zis cu iadul de afară, haha), unde facem cunoștință cu Layla, o tânără fată în vârstă de 17 ani își dorește din tot sufletul să meargă la liceu și să-și dea întâlnire cu Zayne, cel mai superb băiat de pe pământ. Dar când ești pe jumătate demon, pe jumătate gargui, și poți ucide pe oricine printr-un sărut, trebuie să stai în umbră. Cu abilitățile unice pe care le are, o picătură din sângele ei și o carte misterioasă ar putea ajuta demonii să iasă la suprafață și să aducă sfârșitul lumii.

Cu un ritm bine dozat, plin de detalii misterioase, și un love story ce nu îl vei uita face această carte perfectă pentru zilele fierbinți de vară.

Vara în care am devenit frumoasă, Jenny Han (editura Trei)

După ne ce ne-am obișnuit puțin cu căldura, acum este timpul să ne răcorim sorbind dintr-un contemporaryromance ce ne va schimba percepția despre vară.

Belly își măsoară viața în câte veri au trecut, pentru ea, vara este cea mai frumoasă perioadă a anului. Tot ce este bun și magic se întâmplă în lunile iunie și august, atunci când poți gusta din plin toate plăcerile acestei perioade scurte: oceanul, soarele, plaja, nopțile și libertatea. Celelalte anotimpuri sunt doar o nesfârșită așteptare a verii. Abia așteaptă să meargă la casa de pe plajă și să o revadă pe prietena ei Susannah… și mai ales pe frații Fisher – Jeremiah și Conrad – pe care Belly i-a cunoscut în prima ei vară. Vara asta se anunță a fi cea mai bună de până acum. Totul e mai frumos, luminos și intens. Iar lucrurile se schimbă în mod neașteptat, viața lui Belly devine în sfârșit așa cum și-a dorit-o dintotdeauna.

Vino alături de Belii și prietenii ei într-o superbă și sensibilă poveste de dragoste care îți va rămâne în suflet pentru mult timp.

Prințul nemilos, Holly Black (editura Storia)

A sosit momentul în care facem puțină pauză de la contemporaryromance – nu de alta, dar nu vrem să ne înfierbântăm atât de tare chiar și la locul ferit din umbră – și intrăm pe tărâmuri magice, periculoase și pline de făpturi misterioase.

Când părinții ei au fost uciși, Jude avea doar șapte ani, iar ea și cele două surori ale ei au fost răpite și duse să trăiască în înșelătoarea Înaltă Curte a Tărâmului zânelor. Chiar dacă au trecut zece ani de atunci, Jude încă își caută rostul în această lume, în ciuda faptului că ea este muritoare. Multe zâne detestă oamenii, mai ales Prințul Cardan, fiul cel mai mic și mai nemilos al Înaltului Rege. Înconjurată de dorința de a-și câștiga locul la curte, Jude este nevoită să-l sfideze pe Prințul Cardan și să suporte consecințele.

Luxuriantă și întunecată, o poveste de dragoste fatală și plină de pericole, într-o lume în care zânele nu pot minți, secretele lor te vor ademeni în dansul nebunesc de a da pagină după pagină.

Zile și nopți de vară. 12 povești de dragoste (editura Epica)

Și dacă vine acel moment în care te simți copleșit de atâtea povești fantastice, îți recomand o antologie de povești scurte de la cei mai îndrăgiți autori de literatură pentru adolescenți și tineri ai momentului. În această vară ai cel puțin 12 motive de a te îndrăgosti din nou și din nou, fie zi sau noapte.

Așa că așază-te comod înapoi la umbră, soarbe puțin din limonada rece și lasă-te cuprins de vraja poveștilor ce te vor face să visezi cu ochii deschiși la nopți înstelate, apusuri și răsărituri feerice, la plaje aurii și valuri înspumate.

Cartea verii, Tove Jansson (editura YoungArt)

Să păstrăm tonul poveștilor scurte și să ne aventurăm pe o insulă minusculă și adorabilă din golful Finlandei, unde o întâlnim pe Sophia, o fetiță care începe să deschidă ochii asupra lumii, și pe bunicuța ei extraoridinară care își petrec o vară de neuitat.

Hoinăresc împreună pe insulă, meșteresc bărci din coarță de copac, dezbat probleme grave despre Dumnezeu, viață, dragoste și moarte, spionează cu nerușinare casele vecinilor de pe alte insulițe, și iubesc furtunile. Bunicuța pare cam morocănoasă la prima vedere și are un umor cam sec, dar ea este cea care o încurajează pe Sophia în pornirile ei științifice și scriind după dictare un delicios Tratat despre râmele rupte. Cele două formează o pereche memorabilă și indestructibilă, menită să ne aducă aminte de tot ce este mai frumos și mai vulnerabil în ființa umană, că doi oameni își pot crea singuri o lume a lor la fel de perfectă ca o insulă.

Un roman frumos, înțelept și foarte haios, perfect de luat în vacanță la țară, unde în timp ce citim bunica ne va răsfăța cu limonadă de soc si sendvișuri cu dulceață proaspătă de zmeură.

O mie de nopți, E. K. Johnston (editura Trei)

Mai rămânem puțin în atmosfera feerică, în care ne aducem și mai mult aminte de copilărie și ne scufundăm în minunata carte O mie de nopți, o repovestire a binecunoscutei antologii de povești O mie și una de nopți ce ne-o povesteau bunicii sau părinții când eram copii.

După uciderea a trei sute de fete, regele Lo-Melkhiin ajunge în satul ei căutându-și o nouă soție. Când ea vede norul de praf din zare, știe că a sosit, și știe că o va vrea pe fata cea mai frumoasă: sora ei. Însă jură că nu o va lasă în ghearele însângerate ale regelui. Eroina fără nume face tot posibilul să fie luată în locul surorii ei.

Ajunsă la palatul misterios al regelui Lo-Melkhiin, descoperă că e un loc bizar și plin de primejdii, unde statuile te privesc peste tot și firele se țes singure în veșminte strălucitoare și prețioase. Deși e convinsă că moartea e aproape, darul ei de povestitoare o ține în viață. Cu fiecare poveste spusă, puterea ei magică crește, și o dorința arzătoare ia naștere în sufletul fetei, aceea de a-l salva pe regele preschimbat în monstru.

O mie de noți este plină de emoție și frumusețe, ce își va răspândi vraja asupra ta de la prima pagină, fermecându-te să nu o lași din mână până ce ultima poveste este citită.

Orice inimă e o poartă, Seanan McGuire (editura LedaEdge)

Ne-am obișnuit atât de mult să fim din nou în acea perioadă magică a copilăriei încât nu vrem să plecăm de aici prea curând, așa că următoarea carte de pe listă pe care o voi lăuda, este Orice inimă e o poartă.

Copiii au știut dintotdeauna să călătorească în lumi magice, alunecând prin umbrele de sub pat, pășind printr-un șifonier, fie rostogolindu-se printr-o vizuină de iepure. Dar ce se întâmplă când aceștia se întorc și nu se mai pot adapta la lumea reală? Nancy a nimerit într-un tărâm magic, și acum s-a întors. Lucrurile pe care le-a experimentat au schimbat-o radical. Nancy nu mai este acceptată de către părinții ei și este trimisă în grija doamnei West. Acolo ceilalți copii o înțeleg perfect, și toți încearcă să găsească din nou acea poartă către tărâmurile magice, unde totul este posibil. Însă sosirea lui Nancy la cămin marchează o schimbare. Întunericul pândește la orice pas, iar când tragedia lovește, depinde de Nancy și de noii săi prieteni să rezolve misterul, cu orice preț.

Vino să treci pragul unui alt tărâm într-o impresionantă carteparabolă despre pierdere, dor și copii sensibili.

Visul își alege visătorul, Laini Taylor (editura Epica)

Stai atât de comod, cu limonada și razele soarelui jucându-se pe picioarele atle încât nu vrei să părăsești prea curând tărâmurile magice și ai dori să visezi în continuare, iar de cele mai multe ori, Visul își ale visătorul.

Ca prin vis, îl întâlnim pe tânărul Lazlo, care încă de la cinci ani a fost fascinat de miticul oraș pierdut, Plângerea. De când a aflat legenda acestui oraș își dorește să plece într-o aventură în căutarea acestuia, dar se teme că nu este persoana potrivită pentru o asemenea expediție. Asta până când o ocazie fantastică se întinde dinaintea lui – o persoană deghizată sub masca unui erou numit drept Ucigașul de Zei împreună cu o legiune de războinici legendari – iar el trebuie să se folosească de șansa ivită sau să-și piardă visul pentru totdeauna. Dar ce s-a întâmplat cu Orașul Nevăzut de i s-au tăiat toate legăturile cu lumea? De ce Eril-Fane, supranumit și Ucigașul de Zei, caută să șteargă orice urmă a zeilor? Răspunsurile așteaptă să fie descoperite, inclusiv zeița cu piele albastră care îi bântuie visele lui Lazlo.

Umbra trecutului este la fel de reală ca fantomele care bântuie citadela zeilor uciși. Lăsă-te ademenit în lumea mitică, în care groaza se împletește cu miraculosul, frumusețea delicată cu oribilele coșmaruri, și iubirea cu măcelul.

Frăția corbilor, Maggie Stiefvater (editura Nemira)

Dacă ai obosit citind despre atât de multe lumi fantastice și simți că nu mai poți ține pasul cu ele, atunci ce ai zice să faci cunoștință cu cinci personaje care îți vor rămâne în suflet pentru totdeauna?

Haide să o cunoaștem pe Blue, care în fiecare an, în ajunul zilei Sf. Marcu, ea și mama ei clarvăzătoare, asistă la trecerea spiritelor viitorilor morți în lumea cealaltă. Blue nu vedea niciodată spiritele, cel puțin până acum, când un băiat din întuneric îi vorbește. El este Gansey, un tip bogat, ce le are pe toate – bani, prieteni devotați, și peste toate astea, mai era și chipeș – la picioarele lui. Gansey are o misiune și are nevoie de ajutor. Așa că recrutează alți trei băieți în Frăția Corbilor: Adam, un student cu bursă care respinge orice din jurul său; Ronan, un tip temperamental; și Noah, tipul tăcut, cel ce observă multe și spune foarte puține. Dar Blue a știut dintotdeauna că e sortită să provoace moartea persoanei iubite. Și nu s-a gândit la asta până când nu s-a lăsat prinsă în aventurile pline de mister ale băieților din Frăția Corbilor.

Așa că te invit să te pierzi printre copacii care vorbesc latină, păduri bântuite, fantome, mistere, acțiune ritmată, împreună cu cinci adolescenți în căutarea meridianelor enegetice pe tărâmul supranaturalului, dar și în căutarea de sine.

Dragoste în contratimp, Beth O’Leary (editura Litera)

Paharul de limonada ce odată era plin, acum espe aproape gol, și temperaturile au început să scadă. Vara se apropie pe sfârșite. Și parcă nu ai mai vrea să te ascunzi în umbra misterioasă a copacilor, ci ai vrea pentru o ultimă dată să ieși și să savurezi din plin ultimile raze puternice ale soarelui. Dragostea ta pentru vară este în contratimp.Așa că, hai, ți-am pregătit ceva bun pentru final de vară!

Ultimul personaj cu care vom face cunoștință în această vară, este Tiffy Moore, care după o despărțire sureroasă de iubitul ei are nevoie disperată de un loc unde să stea, dar să fie și ieftin. Dar apartamentele ce și le permite o fac să își pună întrebarea dacă mucegaiul de pe pereți este cumva o nouă formă de artă. Disperarea o face să fie deschisă la orice, așa că răspunde la un anunț pentru a împărți un apartament cu cineva total necunoscut. Acest necunoscut este Leon, care lucrează schimbul de noapte, iar el va locui în apartament pe timp de zi, iar Tiffy îl poate avea pentru ea pe timp de noapte și în weekend. El o să fie acolo doar când ea este la birou, și nu trebuie să se întâlnească niciodată. Astfel, Tiffy și Leon încep să își scrie bilețele cu diverse sarcini, sau pur si simplu pălăvrăgeală, chiar dacă sunt diferiți, curând devin prieteni. Și oare mai mult decât prieteni? Dar să te îndrăgostești de colegul de apratament ar fi puțin ciudat, și mai ales dacă nu l-ai întâlnit niciodată.

Cu personaje simpatice, dialoguri spumoase, această carte este o încântare de la început până la sfârșit. O perfectă și sinceră poveste de iubire perfectă pentru a încheia o vară de neuitat!

One Comment Add yours

  1. aly_29us@yahoo.com says:

    Mai fierbinte ca focul este pe lista mea. Abia astept sa o citesc!!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.