Fata cea buna de Mary Kubica la Herg Benet

on

O poveste cu impact emoțional și care exploatează părțile ascunse și sumbre ale unei societăţi mai mult de atât, a ființei umane. O poveste care șochează până înăuntrul ființei, punându-ţi la îndoială toate sentimentele contradictorii pe care le simţi pe tot parcursul cărții.

Mi-am păstrat tradiția de a nu mă informă în legătură cu subiectul cărții deoarece de multe ori, neștiința de a descoperi o carte de la zero, mergând doar pe instinct, face narațiunea cărții mult mai palpitantă. Iar aceasta nu a dezamăgit. Citind capitole la rând, am ajuns să trăiesc aceleași temeri,aceeași tristețe, aceeași vulnerabilitate ca și personajul principal.

Am fost plăcut surprinsă când a apărut tradusă și în România, ochind-o de ceva vreme și dorindu-mi să o devorez la maxim, dar parcă îmi lipsea un impuls. Iar Herg Benet a adus acel ceva ce îmi lipsea pentru a mă apuca imediat de carte. Copertă, din nou, nu a lăsat de dorit, ceea ce mă bucură enorm pentru că știu cât de bine arată o poveste minunată învelită de o copertă fantastică.

Acele treceri ale poveștii între planuri temporale diferite au oferit un aer mai sumbru și mai detectival. Oricine iubește un pic de mister, iar orice cititor are un mini detectiv în el gata să  iasă la iveală dacă are uneltele potrivite oferite de către autorii. 

Tonalitatea întâmplărilor și facerea lor cât mai aproape de adevăr și de societatea din ziua de azi, a consacrat succesul cărții.De cela mai multe ori citim o carte pentru a scăpa de realitatea crudă și nemiloasă din fața ochilor noștri. Însă, mai avem nevoie și de cărți, care pun degetul pe rană și te trezesc la realitate, dovedindu-ți și amintindu-ți că lumea nu e roz precum am crede noi. Chiar dacă, poate, nu se bazează pe un fapt real, cartea ridică foarte multe semne de întrebare și explorează niște probleme cu care trăim, care, de cele mai multe ori, sunt ascunse sub preș de spuma societății. Am dori ca ceea ce citim să rămână la statutul de ficțiune, dar de cele mai multe ori, sunt cărți care ne prezintă crudul adevăr care există în fața ochilor noștri.

Scrisul autoarei te îmbârligă atât de bine în poveste și îți creează un soi de dependență care se întinde de la un capitol la altul, cerând tot mai mult cu fiecare capitol, crezând că ai descoperit ițele acțiunii, când de fapt nu ești nici măcar pe aproape.

Trăirile pe care le ai cu fiecare personaj în parte sunt datorită ei (și bineînțeles, a unei traduceri impecabile) care te face să îți pui la îndoială gândurile și trăirile, punându-te în pielea personajelor. Cu cine să simpatizezi și pe cine să urăști. Pentru că îți dai seama că, ca să te poți lăsa condus de sentimente, trebuie să cunoști tot ansamblul povești. Și totuși, te gândești, în această carte, își au loc sentimentele sau rațiunea?! Acestea sunt cele două care conduc firul narativ și care împart cititorii acestei cărți în două tabere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.